Kes Rawatan 3

Cikgu Shanti seorang guru yang rajin.

Cikgu Shanti seorang guru yang rajin.

Jantina: Perempuan

Umur: kira-kira 30 tahun

Pekerjaan: Guru

pakar buasir logo kecilLatar belakang:

Puan Shanti ialah seorang guru yang rajin, dia bukan sahaja disukai oleh anak muridnya tetapi juga disanjungi oleh guru besardan rakan sekerjanya. Malangnya sesuatu yang tak kena telah berlaku sejak tiga bulan yang lalu, Puan Shanti sentiasa mengambil cuti tanpa alasan yang munasabah. Kalaupun ada hadir ke sekolah, juga tidak bermaya dan tidak dapat menumpukan perhatian kepada pengajaran. Berat badan juga menurun dengan cepat iaitu daripada 60kg sehingga 48kg.

pakar buasir logo kecilKeadaan Pesakit:

Puan Shanti mempunyai tabiat memakan yang tidak seimbang, dia tidak suka makan sayur-sayuran. Ekoran itu, dia menghadapi masalah sembelit sepanjang masa. Keadaan sembelit menjadi lebih serius pada enam bulan yang lalu, najis yang keras telah memecahkan dubur dan akhirnya tertumbuhnya polip, yang lebih dikenali sebagai buasir luaran. Setiap kali pergi ke tandas, sudah tentu akan mengalami kesakitan yang tak tertahan, bagai pokok berduri di dalam perut kita. Kadang-kadang pula sakit umpama menggenggam bara api. Pada peringkat awal, hanyalah bersakitan selama sepuluh minit, selepas itu akan beransur-ansur reda. Tetapi lama-kelamaan menjadi kian serius, sakit yang teruk dan tidak tertanggung boleh berterusan belasan jam, tiada sesaat jua pun yang dapat bertenang. Kadang-kala bahagian kesakitan juga diperluaskan ke bahagian aurat, punggung malah bahagian pinggang. Puan Shanti bagai ayam yang terkecundang ketika hendak membuang air besar, seolah-olah menghidap fobia masuk tandas. Lambat-laun Puan Shanti sengaja tidak makan demi mengurangkan bilangan masuk tandas. Akibatnya ialah berlakunya tragedi penurunan berat badan yang drastik itu.

pakar buasir logo kecilRawatan:

Oleh kerana Puan Shanti adalah seorang intelektual, maka dia berlayar laman web dan cuba mengakses maklumat mengenai buasir dan mencari pelbagai penyelesaian yang mungkin. Akhirnya dia terjumpa laman web En Kee Seow Whai, beliau merupakan seorang tabib cina yang amat berpengalaman dalam bidang penyakit bawasir. Selepas berhubung dengan beliau melalui telefon, Puan Shanti penuh keyakinan dengan kepakaran En. Kee dan membuat keputusan untuk mengunjungi klinik En. Kee meskipun klinik itu sejauh ratusan km dari rumahnya. Pada asalnya, Puan Shanti sangka perlu tinggal di hotel selama beberapa hari bagi memudahkan rawatan, tetapi pada hakikatnya tidak perlu bermalam kerana En. Kee benar-benarnya mahir dan dapat merawat buasirnya dalam masa yang singkat. Sepatutnya Puan Shanti usah menderita hari demi hari akibat kesakitan buasir itu kalau ketahui kepakaran. En. Kee pada peringkat.

pakar buasir logo kecilUlasan Pakar:

Walaupun Puan Shanti bukanlah buasir yang serius, tetapi juga alami banyak penderitaan oleh kerana kelewatan dalam rawatan. Dalam jangka masa panjang, jika masalah ini tidak ditangani dengan betul, maka akhir sekali bukanlah buasir yang menjatuhkannya, tetapi fobia tandas dan Anorexia (tiada selera makan) yang menruntuhkan kesihatan Puan Shanti.

pakar buasir logo kecil Baca Kes Rawatan 1, Baca Kes Rawatan 2