Kes Rawatan 1

Pak Ali, seorang pemandu lori.

Jantina: Lelaki

Umur: kira-kira 50 tahun

Pekerjaan: Pemandu Lori

Latar belakang:

Encik Ali, rakan-rakan sekerjanya yang lebih suka telah memanggilnya “Pak Ali”. Dia adalah pemandu lori, kini berusia lebih kurang lima puluh tahun. Kira-kira pada dua puluh tahun yang lalu, dia masih kerja sebagai operator kilang elektronik. Tetapi akibat  kemerosotan ekonomi, pihak kilang telah menawarkan pemberhentian kerja secara sukarela, dia telah membuat keputusan untuk meletak jawatan dan berubah kerjaya sebagai seorang pemandu lori.

Keadaan Pak Ali setelah berubah kerjaya pada beberapa tahun yang pertama, masih boleh dikatakan semuanya ok. Malangnya agak sepuluh tahun kemudian, badannya mulai serba salah dan menghidapi buasir. Pada peringkat permulaan, disebabkan oleh tekanan hidup dan biasa tahan menderita, maka Pak Ali tidak mengambil berat akan buasir ini. Kadang-kadang kalau berasa sakit, dia sendiri akan pergi ke farmasi untuk membeli ubat buasir dan makan. Selepas makan, penyakit ini seolah-olah telah berkurangan, maka dia pun tidak hiraukannya buat sementara waktu. Senario ini terus berulang lagi berulang. Segenap mata sudah dua puluh tahun. kini, keadaan buasir Pak Ali sudah menjadi teruk dan berada di tahap ketiga.

Sebenarnya keadaan En Ali boleh dianggap sebagai sejenis penyakit pekerjaan. Oleh kerana duduk memandu dalam jangka masa yang panjang, berat badan tertumpu di bahagian punggung dan akhirnya  menyebabkan darah dubur tidak beredaran. Ditambah pula dengan pembuangan najis yang tidak teratur, maka mengalami sembelit pada akhirnya. Lama-kelamaan buasir yang teruk telah terjadi.

pakar buasir logo kecilKeadaan Pesakit:

Pak Ali adalah seorang Melayu yang tipikal, dia benar-benar suka makanan pedas. Boleh dikatakan bahawa tanpa pedas, makanan tidak dapat ditelan. Tetapi dalam kes Pak Ali, dia ada masalah buasir yang serius, maka bila-bila sahaja dia makan pedas, buasir akan bertumpah darah dengan banyak malah sebanyak secawan kopi. Setiap kali dia pergi tandas dan melihat darah merah yang berkeliaran itu , hati Pak Ali akan mengecut dan amat ketakutan. Oleh kerana sentiasa kehilangan darah secara besar-besaran, badan menjadi semakin lemah, wujudnya fenomena anemia, sering pening, keletihan yang tidak dapat dijelaskan. Kesemua ini telah menjejaskan prestasi pekerjaannya secara serius. Boss telah memberi amaran keras bahawa jika keadaan ini tidak diselesaikan, Pak Ali akan dibuang kerja pada bila-bila masa.

pakar buasir logo kecilRawatan:

Situasi telah mencapai tahap yang amat sengit dan perlu diselesaikan dengan segera. Tetapi Pak Ali pun tidak mahu berjumpa sebarangan doktor, dia perlukan seorang pakar yang berwibawa dan berpengalaman. Selepas mencari berbulan-bulanan, Pak Ali akhirnya menemui En. Kee.

Selepas menjalankan pemeriksaan yang teliti,  En. Kee dengan segeranya mengaplikasikan ubat tradisi Tionghua yang khas di bahagian buasir. Pucuk Buasir telah gugur tiga hari selepas itu, rawatan telah mencatatkan kejayaan dalam jangka masa tidak lebih daripada seminggu, sepanjang rawatan itu Pak Ali tidak rasa kesakitan, cirit-birit berdarah pun dihentikan. Semenjak itu Pak Ali telah pulih sepenuhnya.

pakar buasir logo kecilUlasan Pakar:

Sebenarnya, sembilan antara sepuluh orang pemandu mempunyai masalah buasir, buasir sememangnya merupakan penyakit  pekerjaan bagi para pemandu. Tetapi selagi berani berdepan dengan hakikat dan mendapatkan rawatan perubatan dengan segera, anda boleh mengelakkan kesakitan yang tidak perlu. Jika pemandu di dalam kes perubatan di atas boleh datang awal untuk menerima rawatan, maka dia usah mengalami kesakitan buasir sepanjang 10 tahun itu.

pakar buasir logo kecil Baca Kes Rawatan 2, Baca Kes Rawatan 3